Sinds de invoering van de Arbo-wet is het voor verenigingen verplicht om "arbeidsomstandigheden" te verbeteren. Hieronder een voorbeeld hoe het oprapen van ballen nu minder belastend is.

In 1989 werd Boccia in Nederland geïntroduceerd. Het spel wordt gespeeld met 13 kneedbare met leder overtrokken ballen: 6 rode, 6 blauwe en één witte bal. Ze wegen ongeveer 290 gram en hebben een doorsnede van 82 millimeter.

Aanvraag

In de laatste decennia heeft Boccia zich ontwikkeld tot een sport voor mensen met een handicap, zelfs voor mensen met een zware lichamelijke handicap. Vanuit de ISVA (oorspronkelijk "Invaliden Sport Vereniging Arnhem en omstreken") kwam het verzoek om een "mechaniek" te ontwerpen om de zes ballen aan het eind van het spel op een eenvoudige manier te verzamelen. De vrijwilligers moeten dit staand kunnen, de deelnemers vanuit een rolstoel. Het moet volgens de opdrachtomschrijving een lichte, degelijke constructie worden.

Voorstudie

Voor metalen ballen zijn magneten in de handel, deze werken natuurlijk niet voor leren ballen. Bovendien is de vorm van de Boccia-bal erg grillig. Bestaande grijpers hebben twee vingers om iets op te pakken en dus niet geschikt voor deze ballen. Tijd dus voor een nieuw ontwerp.

Ontwerp

De oplossing werd gevonden bij een heel andere sport: tafeltennis. Om de balletjes van de grond te rapen gebruikt men een buis waarbij de onderkant is voorzien van schuim. De buis drukt het balletje naar binnen en kan er niet meer uit. Omdat de Boccia-ballen te zwaar zijn voor deze oplossing moest gezocht worden naar een stugger mechanische. Een eerste proef met een doorzichtige koker met eenvoudige elastieken gaf een indicatie over afmetingen en krachten. Aan de hand daarvan is een eerste ontwerp gemaakt.Dit ontwerp is uitgewerkt tot tekeningen waarmee een eerste prototype kon worden gemaakt

Prototype

Na wat "sleutelen" was het prototype gereed om in de praktijk te testen. In de sportzaal bleek het een groot succes: bijna iedereen kon er mee overweg.. Men wilde er alleen maar meer! Wel verschillende afmetingen en een lichte uitvoering.

Product

De ISVA speelt er vanaf 2010 mee, tot volle tevredenheid. Elk jaar moeten de elastieken vervangen worden; een teken dat ze goed worden gebruikt.

Maak een vrijblijvende afspraak voor (aangepaste) hulpmiddelen